08022020 - ***연잎밥 Lotus Leaf Rice
연잎 어리고 적당한 크기 열장 Collect 10 young lotus leave which are big enough to wrap one serving portion of sticky rice
ㅡ연잎을 물에 헹궈서 준비해 놓는다. 찹쌀 9컵 맵쌀 1컵 섞고 잣을 2컵 넣어서 씻어 불린 후, 찰밥을 소금물( 쌀과 같은 양) 뿌려가며 고슬하게 찐다. Rinse the leaves and let them dry. Rinse 9 cups of sweet rice, 1 cup of white rice and 2 cups of pine nuts. Let them soak in water for least 2 hours to over night. Steam the rice mixture about 2 hours and occasionally stir and mix with 10 cups of salty water (same amount of total rice) while steaming it. Add just enough salt so you can taste it in the salt water.
검은 깨가 있음 반컵 넣고 찌면 더 좋다. Adding a half cup of black sesame seed will give it more flavor.
ㅡ해놓은 밥을 연잎에 싸서 찜통에 넣고 연잎이 익을 정도로 김을 올린다. *물이 끓은 후에 연잎밥을 넣고 쪄야 한다. Place one serving portion of the cooked rice mixture on a lotus leaf and wrap it up. Steam until the leaves are cooked. *Place the wrapped rice in a steamer after the water boils.
***조림. 공양주 선택. Jorim (Vegetable boiled down in soy sauce)
밥이 향기나고 약간 느끼할 수 있어, 약간 짭짤한 조림 있음 좋다. ex)고추조림, 가지조림 우엉조림호박조림....무반찬 제외. 찹쌀과 무는 같이 먹지 않는다. Any dish of Jorim (Vegetable boiled down in soy sauce) will be a good pair of the rice to reduce possible strong flavor or grease. For Example: Pepper Jorim, Eggplant Jorim, Burdock root Jorim, or Zucchini Jorim except Radish Jorim. Radish is not a proper pair of sticky rice.
***미역국 Seaweed Soup
***배추 혹은 오이 겉절이
달콤새콤하게 무친다. Cabbage or Cucumber salad. Season with sweet and sour.