8/01
콩나물밥 Bean sprouts rice
재료ㅡ콩나물 양념간장 (풋고추쫑쫑 고추가루 깨소금 참기름 매실액약간)
Ingredients: Beansprouts, rice, sauce (small diced green pepper, red pepper powder, sesame seed oil, maesil syrup)
ㅡ콩나물을 넣고 밥을 하면 콩나물이 사라질 수 있음.
Bean sprouts will get mushy if it cooks with rice.
ㅡ콩나물을 물 조금 넣고 데친다. 물과 콩나물 분리.
ㅡ그 물로 밥을 짓는다.
Blanch bean sprouts with little water and cook rice with the water.
ㅡ밥이 뜨거울 때 데쳐놓은 콩나물을 넣고 섞는다.
When the rice is still hot, mix rice with blanched bean sprouts.
오이무침 Cucumber Muchim
오이2 고추가루. 진간장약간. 소금. 감식초. 레몬액기스약간. 풋고추 쫑쫑.
Ingredients: Cucumber 2, Red pepper powder, Soy sauce, Salt, Persimmon Vinegar, Lemon Chung, Green pepper
ㅡ오이 슬라이스. 동그랗게
Slice cucumber into round shape
ㅡ소금에 먼저 살짝 절임.
Salt and let it sit
ㅡ나온 물 따라내고 각 재료 넣어 조물조물 무친다.
Get rid of water from cucumber and mix with sesame seed, red pepper powder, soy sauce, persimmon vinegar, lemon chung and diced green pepper.
밑반찬
김치, 고들빼기장아찌.
Serve with kimch and pickled Go-dul-bbae-gi